High Protein Bait (HPB), czyli po polsku zanęta (lub przynęta) wysokobiałkowa, ma historię dość krótką w porównaniu z innymi naturalnymi substancjami używanymi do zwabienia ryb. Sięga ledwie lat 70. ubiegłego wieku.
Początek dał londyński doker nazwiskiem Fred Wilton – zapalony wędkarz, ale także myślący czytelnik nie tylko literatury hobbystycznej. Jego uwagę zwróciła znaleziona gdzieś obserwacja, że konie szybko się uczą spośród różnych rodzajów pokarmu wybierać ten, który się odznacza najwyższą zawartością białka.
Z czysto biologicznego punktu widzenia, białko to podstawowy materiał budulcowy organizmu, w pokarmie równie potrzebny, jak składniki energetyczne czy witaminy.
Ta mieszanka pokarmowa składa się głównie z cieplnie przetworzonych surowców, które pobudzają żerowanie ryb. Mieszankę podkreśla zapachowy stymulator. Innymi składnikami są nasiona i aktywne cząstki.
FEEDER MASTER CUP - Najwyższej jakości zanęta zawodnicza. Starannie dobrane i wyselekcjonowane składniki spożywcze pozwoliły stworzyć idealną zanętę do startów w zawodach wędkarskich.
Specjalistyczna zanęta o grubej frakcji przeznaczona do połowu karpi i amurów. Dzięki odpowiednio dobranym składnikom wabiącym jest skuteczna przez cały sezon, lecz najlepiej sprawdza się cieplejszej wodzie. Zanęta posiada unikalny wyjątkowy zapach, który szybko wabi ryby w obszar nęcenia.
Nowa linia nowoczesnych zanęt Optima Profess Zanęty OPTIMA to seria optymalnie połączonych składników, tworzących znakomitą mieszankę zanętową do uniwersalnych zastosowań.
Ta strona internetowa wykorzystuje pliki cookie, aby poprawić komfort korzystania z niej. Spośród nich pliki cookie, które są sklasyfikowane jako niezbędne, są przechowywane w przeglądarce, ponieważ są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie stron trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć sposób korzystania z tej witryny. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce użytkownika wyłącznie za jego zgodą. Użytkownik ma również możliwość rezygnacji z tych plików cookie.